HAGYD ABBA A MAGOLÁST! VAN JOBB MÓDSZER HELYETTE

Farkas Andrea | Angol nyelvi coach

Szerző: Farkas Andrea

Mi lenne, ha azt mondanám, hogy van egy olyan módszer, aminek a segítségével nem kell többet angolul magolnod?

 

Ha érdekel, hogy mi ez, ebben a cikkben elárulom neked. 

 

Te is szenvedsz már a gondolatától is annak, hogy le kell ülni és ki kell írni a szótárfüzetbe 30 új angol szót, majd vért izzadva bemagolni azokat? 

Nos, teljesen igazad van. Erről a módszerről már régen kiderült, hogy nem működőképes, de sajnos a mai napig előszeretettel alkalmazzák a nyelvtanulásban.  

Nem csak az a baj ezzel, hogy 

  • borzasztóan fárasztó és lélekölő munka órákon keresztül szövegkörnyezetből kiragadott szavakat memorizálni anélkül, hogy tudnád kötni azokat bármihez is (nem beszélve arról, hogy egy-egy angol szónak hányféle eltérő jelentése lehet), 
  • hanem az is egy iszonyatos nagy hátránya, hogy az így megtanult szavak csak ideig-óráig fognak megmaradni a fejedben, legtöbb esetben villámgyorsan törlődnek a memóriádból.

 

Hol csúsznak el mégis a legtöbben?

 

Ott csúsznak el, hogy azt gondolják, hogy ennek ellenére csak is magolással lehet megtanulni a nyelvet.

Ez azonban az egyik legnagyobb tévhit és legpusztítóbb gondolat, ami kering a nyelvtanulók körében, ugyanis a magolás két dolgot tud elérni: 

  1. megutáltatja veled a nyelvtanulást
  2. folyamatosan kudarcokat hoz neked

 

A magolás tehát önmagában egy halott rendszer, ahogyan azt te is tapasztaltad. 

 

Mit kellene hát csinálni helyette?

 

Nézzük meg, hogy hogyan működik az emberi agy.

Hogyan tanultad meg gyerekként az anyanyelved? 

A kisgyerek a nap 24 órájában hallja, tanulja az anyanyelvét, mivel az természetes közegként veszi körbe őt. 

Tudattalanul folyamatosan szívja magába a tudást, miközben az agya rendszerezi a dolgokat. 

Ahogy sokat hallja, hogyan használnak körülötte egy-egy szót, kifejezést vagy éppen egy nyelvtani szerkezetet, megpróbálja megtalálni a logikát a nyelv rendszerében. 

Ez egy kitartó, hosszú munka, viszont az eredmény az az, hogy az agyának sikerül összerakni a képet, és egy évesen már szavakat, 2 évesen egyszerű mondatokat, 4-5 évesen pedig már bonyolultabb összetett mondatokat is tud mondani az anyanyelvén.

 

Nos, neked ugyanezt kell tenned, ha hatékonyan és gyorsan szeretnél nyelvet tanulni magolás nélkül. 

 

Vedd magad körbe minél több módon és minél nagyobb mennyiségben a nyelvvel, mert minél inkább eléred azt, hogy a mindennapjaid része legyen az angollal való foglalkozás, annál hamarabb célba fogsz érni.

Arra van szükséged, hogy legyen egy repetitív módszered, amely segítségével az idegen szavakkal, kifejezésekkel, nyelvi szerkezettel rendszeresen találkozol, és ezáltal lehetőséget biztosítasz az agyadnak, hogy össze tudja rakni a képet. 

Olyan ez, mint az építőkockával való játék. Vannak építőelemek és vannak szabályok. Ha a megfelelő építési útmutató mentén rakod össze az elemeket, azok össze fognak passzolni. 

Lomb Kató, az ismert magyar poliglott szerint: „Egy idegen nyelv olyan, mint egy erődítmény. Érdemes sok oldalról támadni: olvasni, filmeket nézni eredeti nyelven, beszélgetni anyanyelvűekkel, tankönyvet tanulmányozni stb.” 

 

Nem mindegy azonban, hogy milyen fajta nyelvi ingerekkel bombázod magadat. 

 

Az, hogy számodra mi a leghatékonyabb módja a nyelvtanulásnak, az a tanulási típusodtól függ. 

 

Mit is értek ezalatt pontosan?

 

Mindenkinek vannak erősségei és gyengeségei. 

Hogyha valakit a gyengeségei mentén erőltetünk, akkor vért fog izzadni, és csak 20 %-ot fog fejlődni, de ha valakit az erősségei mentén fejlesztünk, akkor 20%-nyi energiából 110%-ot fog teljesíteni. 

 

A cél, hogy feltárjuk az erősségeid, és azokat a módszereket alkalmazzuk, amelyek a típusodnak legjobban megfelelnek. 

 

Ennek eredményeképpen jelentősen mértékben megkönnyítjük és felgyorsítjuk a szavak, kifejezések, szerkezetek memóriába rögzülésének folyamatát. 

  • Ha például vizuálisan könnyebben jegyzel meg információkat, akkor arra kell helyezni a hangsúlyt, 
  • ha inkább hallás után tudsz elsajátítani dolgokat, akkor azt kell előtérbe helyezni,
  • ha pedig a kinesztetikus típusba tartozol, akkor minél több érzékszervedet be kell vonni a tanulás folyamatába.

A tanulási típusodra alapozó módszerrel újból képes lehetsz úgy, olyan könnyedén tanulni, mint ahogy gyerekként a magyar nyelvet tanultad.

 

ELAKADTÁL?

Jelentkezz be hozzám egy kötelezettség nélküli, díjmentes üzleti angol konzultációra, ahol segítek neked a nyelvi gátlások feltérképezésében és a helyes tanulási stratégia kijelölésében.