MERJ NYUGODTAN HIBÁZNI! EZ A FEJLŐDÉSED KULCSA

Farkas Andrea | Angol nyelvi coach

Szerző: Farkas Andrea

Nyelvtanulóként te mersz hibázni?

 

El tudod fogadni a sikertelenséget is, és tanulsz a hibáidból, vagy inkább menekülsz a kudarctól, és kerülöd a kihívásokat? 

 

Ha azt gondolod, hogy attól fogsz magabiztosan beszélni az angol nyelvű tárgyalásaid során, ha tökéletesen fogalmazol meg minden egyes angol mondatot, akkor ebben a blogposztban elmondom, hogy miért kellene pont az ellenkezőjét csinálni, és minél többet hibázni a fejlődéshez.

Sajnos a magyar iskolarendszer egyik legnagyobb negatívuma, hogy már egészen a kezdetektől belénk neveli a tökéletességre való törekvést. 

Így van ez a nyelvtanulás esetében is. Ha valaki hibázik, az bűn.

Ha nem mondod nyelvtanilag 100%-osan helyesen a mondatot, akkor a tanár azonnal kijavít, rosszabb esetben még meg is szégyenít a teljes osztály előtt. 

Így lassan, az évek során kialakulhat benned az, hogy ha nem tudsz valamit teljesen biztosan, akkor inkább nem is mondod. 

Pedig ez a lehető legrosszabb, amit tehetsz, különösen, ha az angol nyelvű tárgyalásaid eredményessége függ attól, hogy te milyen aktívan veszel részt bennük. 

A kommunikáció lényege ugyanis, hogy át tudjuk adni azt az információt a másik embernek, amit szeretnénk. 

Ha az információáramlás nagyon lelassul, akkor annak nem kívánt következményei lesznek:

  • Jobb esetben csak kényelmetlenül érzed magad a beszélgetés során
  • Ám lehet, hogy a megítélésed is csorbát szenved
  • Rosszabb esetedben az üzleti partner akár el is állhat a veled való üzlettől, mert úgy érzi, hogy nagyon nehézkesen tudnátok csak együtt dolgozni
  • Ezáltal viszont te olyan bevételtől eshetsz el, ami akár a céged jövőjét is veszélyeztetheti

Állandóan a tökéletességre törekedni nagyon nem egészséges, sőt kifejezetten káros, különösen, ha a nyelvtanulásról beszélünk. 

 

MERJ NYUGODTAN HIBÁZNI! 

 

Egy nyelvet nem lehet hibázás nélkül megtanulni.

Sőt hibázni kell ahhoz, hogy a kiderüljön, hogy mit nem tudsz, mit kell még helyre tenni a fejedben.

Ahogy Thomas Watson, az IBM alapítója mondta: „Ha sikeres akarsz lenni, duplázd meg a kudarcaid számát.”

Minél többet hibázol, annál jobban láthatóvá válik, hogy mit szükséges még begyakorolni, tovább pontosítani.

Jobb, ha valamit rosszul mondasz, mintha nem mondanál semmit. A hibázás előre visz, ez a fejlődésed kulcsa. 

 

Hogyan tudsz azon változtatni, ha te is azok közé tartozol, akik csak a tökéletessel elégszenek meg?

 

1.) Először is felejtsd el azt, hogy attól várod a fejlődésed, hogy soha nem hibázol!

Nem az a gond, ha valami nem sikerül elsőre, hanem ha meg sem próbáljuk, és nem vállalunk semmilyen kockázatot. A kudarcokból rengeteget lehet tanulni.

A valódi magabiztosság az az, ha felismerjük a hibáinkat, dolgozunk a kijavításukon, tapasztalatokat gyűjtünk és megyünk tovább. 

Ha ezt a stratégiát követed, a fejlődésed is felgyorsul. 

Minél többet hibázol, annál gyorsabban jutsz el abba az állapotba, amire vágysz. 

 

2.) A másik nagyon fontos dolog, hogy olyan életszerű tárgyalási szituációkban gyakorold a beszédet és hibázz, amire a munkád során is szükséged van, mert így már lesz tapasztalatod, sikerélményed, amikor élesben kell majd megszólalnod a következő üzleti meetingen. 

Minél többet gyakorolsz, hibázol, annál inkább megjön majd az önbizalmad, és előbb-utóbb el fogod hinni, hogy te is képes vagy arra, hogy magabiztosan kommunikálj angolul üzleti partnereiddel, kollégáiddal. 

 

3.) Kérj segítséget! 

Ha úgy érzed, hogy egyedül nem boldogulsz, akkor egy tapasztalt nyelvi coach a megfelelő technikákkal felszínre tudja hozni és fel tudja oldani azokat a gátlásokat, amelyek miatt kialakult benned ez a káros hozzáállás a hibázással szemben. 

Ennek oka lehet negatív iskolai emlék, de akár maximalista személyiségtípusból is fakadhat ez a viselkedés. 

Egy jól működő coaching rendszer képes arra, hogy elérje nálad azt, hogy minél több hibát kövess el, hisz ennek mentén alakul ki valójában a magabiztosságod. 

Ha van valaki melletted, aki támogat téged az utad során, enged hibázni, de ugyanakkor a megfelelő módszerekkel ki is javítja a hibáidat, akkor nem kell félned attól, hogy a hibáid rögzülnének.

 

Szóval hibázásra fel! Mert a hibák mutatják meg a sikerhez vezető leggyorsabb utat. 😉

 

ELAKADTÁL?

Jelentkezz be hozzám egy kötelezettség nélküli, díjmentes üzleti angol konzultációra, ahol segítek neked a nyelvi gátlások feltérképezésében és a helyes tanulási stratégia kijelölésében.